Exposities

Wisselexposities van regionale kunstenaars

Museum Valse Kunst organiseert ieder jaar meerdere exposities. Kunstenaars uit de regio presenteren hun kunstwerken in de expositieruimte van ons kunstmuseum in Vledder. Tijdens de officiële opening kunt u met hen kennis maken en geven zij uitleg over hun werk.

Wat is kunst?

De vraag ‘wat is kunst?’ ligt ten grondslag aan de kunstfilosofie. Van Plato tot nu is er discussie over deze vraag. Dit jaar wil het Museum Valse Kunst in Vledder deze vraag tweemaal stellen in twee tentoonstellingen. Wat hebben Chinese streekdrachten en A.I. gemeen? Is het kunst? Zo ja, waarom dan. Zo nee, wat doen deze tentoonstellingen dan in een museum?

Vanaf 30 maart is in het Museum Valse Kunst een tentoonstelling van Chinese streekdrachten te zien die u mee neemt naar het Zuidwesten van China. De kleding komt uit de collectie van Ien Rappoldt, die veel naar China gereisd is en daar betoverd werd door de streekdrachten die te zien waren bij bijzondere festivals. De borduursels en patroonboeken vormen echte kunstwerken. Je zou het toegepaste kunst kunnen noemen, maar het hangt in een museum.

De tweede tentoonstelling in Museum Valse Kunst is samengesteld uit A.I. (artificial intelligence) kunst. Een aantal A.I. kunstenaars is uitgenodigd om hun werk te tonen in het museum. Deze tentoonstelling roept de meeste vragen op. Wie is de kunstenaar, degene die de ‘prompt’ in de computer invoert of het A.I. model dat het plaatje maakt? Is er wel sprake van originele kunst, als het A.I. model niets anders doet dan variëren op eerder ingevoerde ‘echte’ kunst? De discussie gaat meestal over rechten op het werk (dus over geld), maar wat is de artistieke waarde?

Twee tentoonstellingen die gaan over de vraag wat kunst nu precies is. Of het Museum voor Valse Kunst de aangewezen instelling is om hier een antwoord op de geven is een andere vraag. U kunt ook gewoon zelf oordelen. Vanaf 30 maart 2024.

Expositie "Blauwe Handen"

30 maart tot 24 juni 2024 in Museum Valse Kunst, Vledder.

Vanaf 30 maart te zien in het Museum Valse Kunst:  de tentoonstelling Blauwe Handen die gaat over de streekdrachten van verschillende volken die wonen in de provincie Guizhou in Zuidwest-China. De kostuums komen uit de collectie van Ien Rappoldt. Zij heeft veel reizen gemaakt naar China en is gefascineerd geraakt door de lokale culturen en tradities. Het borduurwerk en de patroonboeken zijn echte kunstwerken.

De meeste volken die in het Zuidwesten van China leven kennen geen geschreven taal. Voor de Miao, Dong en Yao is het borduurwerk de identiteit van de eigen cultuur en vormt de kleurrijke beschrijving van de traditie. De volken zijn te herkennen aan de streekdrachten die nog steeds gedragen worden tijdens bijzondere festivals. In meer afgelegen gebieden wordt de karakteristieke kleding ook dagelijks gedragen. De basis van veel kleding is katoen of hennep geverfd met indigo.
De rokken zijn altijd geplooid, maar kunnen enorm van  uiterlijk verschillen. Hieraan herken je de verschillende bevolkingsgroepen.
De Miao vrouwen leggen hun geschiedenis vast met naald en draad. Mythen en legenden spelen hierin een belangrijke rol en vertellen het verhaal van de voorouders. Babydraagzakken zijn vaak de pronkstukken van een streekdracht, die moeder en kind jarenlang verbinden.

Beeldentuin Museum Valse Kunst

De beelden in deze tuin maken onderdeel uit van het Beeldschoon & Weldadig KunstRondje.

Het Beeldschoon & Weldadig KunstRondje (49 km) is het gehele jaar te bezoeken met de auto of fiets en loopt door Overijssel, Friesland en Drenthe.
Folders over het KunstRondje zijn gratis op te halen bij alle WeldadigOord -locaties.

Meer over de kunstenaars en hun werken: www.expositie-beeldschoon.nl

Het KunstRondje is georganiseerd door Galerie ‘Beeldschoon’

Ton & Ria Rietveld – van Bijlevelt
Löhnislaan 4
8337 KG De Pol bij Willemsoord (Kolonie III)
06-30332868

Arrangement Museum Valse Kunst en Galerie Beeldschoon

Titel: Dans, Dans! (Zus van Zand)

In onze beeldentuin vindt u werken van Riesjart Bus, Gerard Fransen, Jack van Iwaarden de Vrede, Joan Lichtenbelt, Hans van Uden en Zus van Zand.

Exposities in 2024

In het jubileumjaar 2024 – het museum bestaat 25 jaar – verwachten we de volgende exposities:

Blauwe Handen – Chinese streekdrachten
Kunstmatig – A.I. kunst

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Gesloten.
Gesloten.
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur

Nieuwsbrief

Door onderstaand formulier in te vullen geeft u Museums Vledder toestemming deze gegevens alleen te gebruiken voor het verzenden van onze digitale nieuwsbrieven. U kunt zich altijd via de link onder aan de nieuwsbrief weer afmelden. Uw gegevens worden dan direct uit ons databestand verwijderd. In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.

Ja, ik geef me op voor de nieuwsbrief.