Ons museum

Van kunstverzamelaar naar museum

Henk en Erna Plenter waren echte kunstverzamelaars. Dat er bij hun kunstaankoop wel eens iets mis ging, was een belangrijke reden om het Museum Valse Kunst te starten. Een museum met een verzameling kunstwerken, echt en vals, kunst en kitsch, uniek in Nederland! De collectie van Museum Valse Kunst bestaat uit allerlei soorten kunstwerken: beeldende kunst, schilderijen, etsen, litho’s en aquarellen. Je vindt er zelfs een vervalste Rietveldstoel. En alle kunstwerken hebben ze hun eigen verhaal …

Schilderijen en glaskunst

Henk en Erna Plenter waren verwoede verzamelaars van schilderijen, grafiek en hedendaagse glaskunst. Na jaren van aankopen werd hun huis te klein, de kunst stapelde zich op. Toen ze tot drie keer toe haar teen had gestoten aan de kunstobjecten, was voor Erna de maat vol. Ze stelde een ultimatum: verhuizen naar een groter huis of een gedeelte van de collectie verkopen. ‘Of’, zei Henk, ‘we beginnen een museum.’

Unieke valse kunst

Na de gemeentelijke herindeling in 1998 kwam het voormalige raadhuis van de gemeente Vledder beschikbaar. In die tijd zochten Henk en Erna Plenter een locatie voor hun kunstcollectie. Het gebouw aan de Brink werd gekocht en hier vestigde zich “Museums Vledder”. Museums Vledder herbergde diverse collecties: grafiek, glaskunst, Drentse kunst en, toen bleek dat Henk en Erna een paar keer bedonderd waren bij hun kunstaankopen, ook valse kunst.

Inmiddels heeft Museum Valse Kunst een unieke verzameling vervalsingen. Kunstliefhebbers die bedonderd worden bij hun kunstaankoop komen uit het hele land hun kunst aanbieden. De collectie groeit ook door schenkingen van bezoekers en stukken die veilinghuizen uit de handel hebben genomen. Daarnaast onderhoudt het museum nauwe contacten met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie.

Drentse kunst

Na het overlijden van Henk Plenter in 2010 is het museum overgegaan in de Stichting Museums Vledder. Het grafiekgedeelte is grotendeels afgestoten. De hedendaagse Glaskunst heeft een hele eigen afdeling gekregen. Henks vader, Harm Hindrik Plenter, was een groot liefhebber van Drentse Kunst. Het deel dat Henk van zijn ouders erfde, was het begin van een eigen collectie Drentse kunst. In het kunstcafé vind je werk van bekende schilders, zoals Roessingh, Jannes de Vries, Jan Zondag, Reinhart Dozy en Eugène Charmon (pseudoniem van Jan Worst), Stengelin, Torie en Wiegers.

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Gesloten.
Gesloten.
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur

Nieuwsbrief

Door onderstaand formulier in te vullen geeft u Museums Vledder toestemming deze gegevens alleen te gebruiken voor het verzenden van onze digitale nieuwsbrieven. U kunt zich altijd via de link onder aan de nieuwsbrief weer afmelden. Uw gegevens worden dan direct uit ons databestand verwijderd. In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.

Ja, ik geef me op voor de nieuwsbrief.