Valse Kunst

Vervalsing of kopie?

Er zit een wezenlijk verschil tussen een vervalsing en een kopie. Wie iets kopieert, zet z’n eigen naam eronder en is niet strafbaar. Je kunt het zelfs een eerbetoon aan de echte kunstenaar noemen. Maar meestervervalsers willen vooral geld verdienen met hun productie. Ze zijn zo uitgekookt dat ze in de stijl van beroemde schilders te werk gaan, zodat het lijkt of ergens een nog onbekend, nieuw werk van een grootmeester is opgedoken.

Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het overkwam Henk en Erna Plenter – de oprichters van Museum Valse Kunst in Vledder – meerdere malen. Toen Geert Jan Jansen in Frankrijk met 1600 valse schilderijen werd gearresteerd, bleek hun eerste aanschaf ook een valse Matisse te zijn. Dit was de aanleiding om de kunst van het vervalsen verder te onderzoeken. De vervalste Matisse heeft een inmiddels een mooi plekje in Museum Valse Kunst gekregen.

een valse Matisse

Het begin van de collectie Valse Kunst

Kunstwerken met een verhaal

Henk en Erna Plenter waren echte kunstverzamelaars. Dat er bij hun kunstaankoop wel eens iets mis ging, was een belangrijke reden om Museum Valse Kunst te starten. Eind jaren 90 verhuisden Henk en Erna Plenter hun privécollectie met schilderijen en hedendaagse internationale glaskunst naar het voormalige Raadhuis in Vledder. De collectie werd aangevuld met schilderijen van Drentse kunstenaars. In de loop der jaren heeft Museum Valse Kunst een bonte verzameling van kunstwerken: echt en vals, kunst en kitsch, uniek in Nederland! De collectie bestaat uit allerlei soorten kunstwerken: beeldende kunst, schilderijen, etsen, litho’s en aquarellen. Je vindt er zelfs een vervalste Rietveldstoel. En alle kunstwerken hebben hun eigen verhaal …

Wat beweegt meestervervalsers

Het werk van beroemde kunstenaars als Appel, Picasso, Dalí en Matisse wordt vaker vervalst dan je denkt. Wat beweegt meestervervalsers als Han van Meegeren of Geert Jan Jansen om schilderijen te vervalsen? Je hoort het verhaal in Museum Valse Kunst: een museum met een unieke verzameling vervalsingen. Tijdens je bezoek krijg je tekst en uitleg over technieken, materialen en trucs die de vervalsers gebruiken. Handel in valse kunst is strafbaar. Kunstliefhebbers die bedonderd worden bij hun kunstaankoop komen uit het hele land hun “kunst” aanbieden. De collectie groeit door schenkingen van bezoekers en stukken die veilinghuizen uit de handel hebben genomen. Daarnaast onderhoudt het museum contact met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie.

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Gesloten.
Gesloten.
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur
11:00 – 17:00 uur

Nieuwsbrief

Door onderstaand formulier in te vullen geeft u Museums Vledder toestemming deze gegevens alleen te gebruiken voor het verzenden van onze digitale nieuwsbrieven. U kunt zich altijd via de link onder aan de nieuwsbrief weer afmelden. Uw gegevens worden dan direct uit ons databestand verwijderd. In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.

Ja, ik geef me op voor de nieuwsbrief.